‘Spam komt vanuit eigen achtertuin’

DELFT – Het leeuwendeel van spam en andere internetaanvallen blijkt gemakkelijker te voorkomen dan voorheen werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit in Delft. Onderzoekers analyseerden de afgelopen vier jaar meer dan 63 miljard ongevraagde e-mailberichten.

Al enige tijd is bekend dat deze mails worden verstuurd via de computers van gewone gebruikers, die besmet zijn met kwaadaardige software. Omdat het hierbij gaat om tientallen miljoenen machines wereldwijd, leek het probleem nauwelijks oplosbaar. Nu blijkt echter dat meer dan de helft van al deze machines via slechts vijftig grote en bekende internetserviceproviders worden voorzien van toegang tot het wereldwijde web. Rotte appels ”De meeste spam komt dus gewoon uit onze eigen achtertuin en is dus niet van de dubieuze rotte appels waarvan wij het altijd verwachtten”, verklaart hoogleraar bestuurskunde Michel van Eeten van de TU.

Volgens onderzoek is één op de twintig thuiscomputers ‘besmet’. Botnets Het onderzoek betekent een mogelijke doorbraak in de bestrijding van de zogeheten ‘botnets’, netwerken van besmette computers. ”Wanneer providers ervan overtuigd kunnen worden om besmette computers te lokaliseren op hun eigen netwerken, kan spam en andere ellende fiks worden teruggedrongen”, aldus de hoogleraar. ”De providers zijn namelijk beter aanspreekbaar dan rotte appels in verre landen. Sterker nog, ze liggen binnen het bereik van de overheid.” De jaarlijkse schade van botnets wereldwijd wordt geschat op tientallen miljarden. Van Eeten heeft zijn onderzoek aan de Harvard University in de Verenigde Staten gepresenteerd.

bron: © NU.nl/Chris Heijmans

Notitie Leeuwenhart Internet: Ons optionele Super Spamfilter blokkeert ca 98% van de spam en heeft 2 verschillende virusscanners ingebouwd om de kans op virusbesmetting aanzienlijk te verkleinen. Daarnaast levert Leeuwenhart Hosting een abonnement op het virusscan programma van F-Secure om uw PC tevens tegen virussen van andere bronnen (USB sticks, DVD enz) te beschermen.